понеделник, 26. септември 2022. Вести денес: 122
home Култура

Промоција на стихозбирката „Плисок“ на Олга Панкина

Промоција на стихозбирката „Плисок“ на Олга Панкина

Во Друштвото на писателите на Македонија денеска напладне ќе биде промовирана новата стихозбирката „Плисок“ на руската поетеса и преведувачка од руски на македонски јазик Олга Панкина.

На македонските читатели Панкина досега им беше позната со поетските книги „Предзимје“ и „Паралелни светови“. Таа е автор на проектот „Библиотека на литературата на Македонија“ во чии рамки ги приреди и ги преведе на руски јазик антологиите „Македонски раскази“, „Современа македонска драма“ и „Современа македонска поезија“.

Иницијатор е на едицијата „Македонскиот роман на 21 век“ која од 2014 година се реализира во Москва. Автор е на преводите на руски јазик на 60 книги од македонски писатели.

За поезијата на Олга Панкина во ДПМ ќе зборуваат Соња Стојменска Елзесер и Ефтим Клетников.

Коронавирус