четврток, 5. октомври 2023. Вести денес: 0
home Култура

Промоција на каталог за мелограмите од легатот на Васил Хаџиманов

Промоција на каталог за мелограмите од легатот на Васил Хаџиманов

На Факултетот за музичка уметност денеска од 13 часот ќе биде промовиран каталог за мелограмите од легатот на истакнатиот македонски фолклорист Васил Хаџиманов. Каталогот го изработија Николче Витковски и Цветанчо Николоски, студенти на програмата од втор циклус студии за музички науки при ФМУ,  под менторство на проф. д-р Димитрије Бужаровски.Во каталогот се попишани 10.166 мелограми од обемниот легат на Васил Хаџиманов, што се наоѓа во архивот на МАНУ.

– Со попишување на мелограмите се прави уште еден исчекор во содржината на легатот и брзото и лесно пребарување, посебно имајќи ја предвид неговата обемност. Ова е и од особено значење за заштитата на македонското духовно културно наследство, соопшти организаторот.

Каталогот ќе биде примарно депониран во Архивот Бужаровски (БузАр) – најголем дигитален архив на звучно културно наследство во Македонија, во кој се наоѓаат дигитализирани и во најголема мерка каталогизирани два терабајти со аудио, видео, фотографии, книги, есеи и публицистички текстови, МИДИ, партитури, мелограми, бази на податоци – поврзани со македонското и балканското културно наследство.

На промоцијата каталогот ќе им биде предаден на претставници на Македонската академија на науките и уметностите, каде се наоѓа легатот на Хаџиманов.