петок, 3. февруари 2023. Вести денес: 93
home Култура

Промоција на „Делфинот“ од Александар Прокопиев

Промоција на „Делфинот“ од Александар Прокопиев

Најновата збирка раскази на Александар Прокопиев, „Делфинот“ вечер ќе биде промовирана во НУБ „Св. Климент Охридски“.

Книгата ќе ја промовира Наташа Аврамовска, а фрагменти од книгата ќе читаат авторот и Ѓоко Здравески, кој е рецензент на збирката.

– Леснотијата – која му прилега на еден од македонските мајстори на прозата (мајстор и по талентот и по занаетското искуство што го има зад себе) – со која се исткаени расказите, просто го вшмукува читателот, го возбудува до степен што тој, така маѓепсан од неговата мајсторија, станува дел од нив… Читањето на оваа книга е како водење љубов, постојано во некаква лебдеечка меѓусостојба, ниваму-нитаму, ни сон ни јаве, пишува Здравески.

Досега одделни раскази од „Делфинот“ се преведени и објавени на чешки, унгарски, словенечки, српски и хрватски јазик, а книгата е во процес на преведување кај српскиот издавач „Геопоетика“ и словенечкиот „Апокалипса“.

МИА