вторник, 31. јануари 2023. Вести денес: 184
home Култура

Објавен конкурсот за избор на најдобра поема „Григор Прличев“ за 2018 година

Објавен конкурсот за избор на најдобра поема „Григор Прличев“ за 2018 година

Центарот за култура „Григор Прличев“ во Охрид го распиша годинашниот конкурс за најдобра поема што традиционално се објавува во знак на сеќавање на ликот и делото на големиот охридски поет и преродбеник.

Според пропозициите на конкурсот, пријавувањето на авторски трудови ќе трае заклучно со 16 ноември, со досега необјавени поеми на слободно избрана тема.

– Делото што не смее да биде помало од 912 стихови, треба да е напишано со големина на фонт минимум 11 (единаесет), испечатено еднострано на А4 формат во 4 (четири) еднакви шифрирани примероци. На конкурсот еден автор може да пријави само едно дело, коавторски дела се неприфатливи. Конкурсот е анонимен, а за најдобрата поема предвидена е и парична награда. За изборот, односно наградата одлучува тричлено жири составено од реномирани автори од подрачјето на Општина Охрид и Република Македонија, се наведува во објавениот конкурс.

Заинтересираните автори своите дела треба да ги достават под шифра, на адресата Центар за култура – Охрид, улица „Македонски просветители” бр. 4, со назнака – Пријава за избор на најдобра поема „Григор Прличев“  за 2018 година.

Наградата на лауреатот ќе му биде доделена во рамки на Манифестацијата „Прличеви беседи“ што секоја година се одржува на почетокот на февруари во знак на одбележување на годишнината од смртта на македонскиот книжевен великан Григор Прличев. 

МИА