петок, 27. јануари 2023. Вести денес: 171
home Култура

Конференција „Писменото и книжевното културно наследство од Скопје и Скопско“

Конференција „Писменото и книжевното културно наследство од Скопје и Скопско“

Конференцијата „Писменото и книжевното културно наследство од Скопје и Скопско“, ќе се одржи денеска во организација на Институтот за македонска литература.

На настанот ќе се обратат проф. д-р Наташа Аврамовска, в.д. директорка на Институтот за македонска литература и проф. д-р Илија Велев, претседател на Организацискиот одбор, а ќе има и интерактивна интерпретација за развојот на словенската писменост на Марина Цветаноска.

Промоција на Зборникот на научни трудови за културниот туризам во афирмација на македонското културно наследство во Скопје и Скопско ќе одржи проф. д-р Ана Мартиноска.

Конференцијата е поддржана од Град Скопје, Министерството за образование и наука и Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ во Скопје.