петок, 23. август 2019. Вести денес: 51
home Култура

Изложба „Емоции за еден град“

Изложба „Емоции за еден град“

Во галеријата „Акантус“ денеска ќе биде поставена изложбата „Емоции за еден град“ на дизајнерот Горан Костовски.

Изложбата опфаќа илустрации кои што се цртани во периодот од 2014 до 2017 година.

– Секоја од нив засебно е карактер кој пренесува по некоја мисла за надеж и повторно оживување на самиот град, како и што претставува градот за луѓето и како тие би го подобриле во иднина, вели  Костовски.

Посочи дека илустрациите се инспирирани од реални ситуации од секојдневието и го коментираат загадувањето на воздухот во Скопје со ПМ10 честички кои што во изминатите десет години е од два до четири и пол пати повисоко од граничните вредности пропишани од Еврпската Унија за квалитет на воздухот.

– Загадениот воздух е токму темата која што ќе ја обработува изложбата, а истата е инспирација и за новата капсулна колекција на дуксери која што ќе биде промовирана во рамки на изложбата, истакна Костовски.

Изложбата ќе биде отворена до 29 јануари 2019 година.