четврток, 9. февруари 2023. Вести денес: 49
home Култура

Документарен филм за Охрид: Европскиот Ерусалим, духовната престолнина на Македонија (ВИДЕО)

Документарен филм за Охрид: Европскиот Ерусалим, духовната престолнина на Македонија (ВИДЕО)

Во изминатите години во етерот се појави една видео продукција која полека, но сигурно со својата упорност, истрајност и посветена работа успева да создава видео записи кои ги овековечуваат природните ресурси и културното наследство на Македонија.

Продукцијата „Аристон“, која успешно продуцира кратки документарни филмови, podcast и други содржини, по документарците за археолошкиот локалитет Билазора и геоглифот кај Свети Николе, за Кратово, за Ѓуриште и други локации, ја шири својата работа и на другиот крај од државата.

На „YouTube“ веќе можат да се погледнат најавите за новата документарна серија посветена на Охрид, но и исечок од нивниот документарен филм за Охрид.

Проектот им е насловен како „Лихнид, европскиот Ерусалим, Македонската духовна престолнина“