четврток, 9. декември 2021. Вести денес: 1
home Македонија

Кулавкова: Доста од Македонија правите салата и конфузија за подбишега на другиот, нормален, цивилизиран свет

Кулавкова: Доста од Македонија правите салата и конфузија за подбишега на другиот, нормален, цивилизиран свет

По одлуката на премиерот Зоран Заев, да прифати ново име не државата, да го прифати ерга омнес предлогот што го бара Грција, што значи и менување на Уставот. Експертската јавност во најголем дел го осуди овој потег на Заев, а со реакција сега излезе академик Катица Кулавкова. Таа вели дека без превод, напишано на латиница или кирилица, ова Илинден ќе се чита којзнае како, нема да значи ништо на англиски и француски, а нема да смее да се преведува. Име преседан во деноминацијата на државите.

Статусот на Катица Кулавкова ви го пренесуваме во целост:

Името на државата треба да го означи државното уредување и режим на државата (република, монархија, федерација, соединета/обединета, односно – народна, социјалистичка, независна/автономна) или, ако е поделена, источна/западна, јужна/северна. Ние добиваме ревизија на идентитетот: од РМакедонија во РИлинден-Македонија, Илинден-Македонци.
Име на држава не се менува ако државата е веќе формирана и стабилна. Се менува кога се трансформира во некоја друга држава со друг идентитет, режимски, структурен или конституционален.
Без превод, напишано на латиница или кирилица, ова Илинден ќе се чита којзнае како, нема да значи ништо на англиски и француски, а нема да смее да се преведува. Име преседан во деноминацијата на државите.
Правото на самоопределување е суверено и никој не смее ни да помисли да го одземе, укине или негира.
Во личната карта на ОН Република Македонија е заведена и призната од околу 140 држави, и тоа не смее да биде предмет на промена. Може за билатерална употреба да се договори име со соседот кој бесправно оспорува едно суверено право под претекст за страв од иредентизам. Колку повеќе отстапуваме пред барањата спротивни на повелбите и конвенциите на ОН, толку повеќе ќе се зголемуваат барањата за дезидентификација на Македонија. Предмет на преговори не смее да биде идентитетот на конститутивниот народ на РМакедонија, македонскиот, и ниту едно малцинствоо во РМакедонија не би требало да одбива да се препознае како Македонец на државно, граѓанско рамниште. Сите држави по состав на населението се мултиетнички, а граѓаните, независно од етничкото потекло, се препознаваат во државниот идентитет. Нивниот идентитет поврзан со етничкото потекло се декларира и се уважува со внатрешни законски акти на државата и тоа не е спорно.
Доста од Македонија правите Салата и Конфузија за подбишега на другиот, нормален, цивилизиран свет. Грција го искористила своето право на самоопределување а Грците по устав се Хелени/Грци, а не Македонци. Зошто разговорите се претворија во преиспитување на правото на македонскиот народ за самоопределување и конституирање на своја национална држава со почитување на сите граѓански, малцински и човекови права?
Никој нема мандат да прави таква ревизија. Ги повредувате не само колективните, туку и индивидуалните човекови права, а државата ја претворате во ПРОТЕКТОРАТ. Сите политички гарнитури дадоа придонес во тој процес. Ова не е партиски пост, ова е слободно мислење на писател и граѓанин. Овој пост е во склад со Уставот на РМ. А многу аспекти на преговорите, како и на Законот за јазиците во РМ, излегуваат од уставните рамки. Конечно, можеби ќе најдете консензус со Грција и со моќните ментори, но без внатрешен национален консензус нема да има иднина оваа држава како суверена, независна и унитарна. Или, навистина, нашата спасителска иднина е да бидеме протекторат.

Коронавирус