четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 92
home Хроника

СКОПЈАНИ ВНИМАВАЈТЕ: Соизвршителот чувал стража додека крадецот крадел од стан каде мајка и ќерка спиеле!

СКОПЈАНИ ВНИМАВАЈТЕ: Соизвршителот чувал стража додека крадецот крадел од стан каде мајка и ќерка спиеле!

Основното јавно обвинителство Скопје поведе постапка против две лица поради основано сомнение дека двајцата како соизвршители сториле две тешки кражби.

По претходен меѓусебен договор, на 1 јуни 2021 година, додека соизвршителот пред влезот на зградата внимавал да не наиде некој, осомничениот влегол во стан на оштетените. Додека во станот спиеле оштетените – мајка и ќерка, украл две женски чанти, паричници и документи. Притоа, една од оштетените се разбудила и го забележала осомничениот кој веднаш го напуштил станот. На сличен начин, била извршена тешка кражба и на 5 јуни 2021 година. Додека соизвршителот внимавал, осомничениот се прекачил преку балкон во станот на оштетените, влегол и украл ташна во која имало паричник и други предмети.

Со дејствијата кои ги презел, осомничениот сторил две кривични дела – Тешка кражба од член 236 став 1 точка 3 од Кривичниот законик. Надлежниот јавен обвинител во насока за натамошно непречено одвивање на кривичната постапка, за овој осомничен до Судот поднесе Барање за определување на мерката притвор.​

Коронавирус