вторник, 18. јануари 2022. Вести денес: 55
home Хроника

Македонец осуден на 90 месеци затвор во САД за компјутерски криминал

Македонец осуден на 90 месеци затвор во САД за компјутерски криминал

Во сојузниот суд во Бруклин, македонскиот државјанин Џеваир Аметовски е осуден на 90 месеци затвор, откако претходно се изјасни за виновен за кражби на идентитет.

Овие злосторства биле поврзани со работата на Аметовски на „Codeshop“, веб-сајт кој тој го создаде со единствена цел да продава украдени податоци за кредитни и дебитни картички, акредитиви за банкарски сметки и лични информации за идентификација.

Судијата му нареди на обвинетиот да врати 250.000 американски долари и да плати надомест во износ што треба да го утврди Судот подоцна. Аметовски беше уапсен во Љубљана, Словенија, во јануари 2014 година и беше екстрадиран во САД во мај 2016 година.

-Аметовски користеше мрежа на онлајн разменувачи на пари и анонимни дигитални валути, вклучувајќи го и Биткоин, а со веб-страницата „Codeshop“ успеа да ги скрие сите идентитети на учесниците, вклучувајќи го и неговиот. Преку шемата, Аметовски тргуваше и продаде податоци за кредитни и дебитни картички од повеќе од 1,3 милиони картички, велат од Одделот за правда на САД.

Коронавирус