сабота, 29. јануари 2022. Вести денес: 0
home Хроника

Гори Шар Планина, тешко достапното место ја отежнува интервенцијата

Гори Шар Планина, тешко достапното место ја отежнува интервенцијата

Поголем шумски пожар има од вчера попладне на Шар Планина на поширокото подрачјето на селото Брезно и Варвара во месноста наречена „Вртишта“. Во текот на денешниот се интензивирање на огнот и чадот, а надлежните инфомираа дека се прави обид за гаснење и покрај тешката пристапност бидејќи огнот е високо во планината.

-Станува збор за месност каде имам папрат и сува трева, но зафатена се и шумски дрвја. Екипата од Шумското стопанство Лешница е упатена кон месноста со намера да се интервенира и спречи ширење на огнот. Местото е високо во планина и тешко достапно, информираат од подрачно одделение на Регионалнен центар за управување со кризи Тетово.

Областа зафатена со пожар е на околу 1600 метри надморска височина.

Коронавирус