недела, 13. јуни 2021. Вести денес: 95
home Хроника

Доживотна казна затвор за тројното убиство во Дебар

Доживотна казна затвор за тројното убиство во Дебар

По поднесен обвинителен акт од Основното јавно обвинителство Гостивар и завршување на главната расправа, Основниот суд во Гостивар донесе првостепена пресуда, со која ја осуди обвинетата Б.П. на доживотна казна затвор за тројното убиство во Дебар.

За еден од обвинетите помагачи е изречена затворска казна од 10 години, а за вториот е изменето кривичното дело, па по одлука на судот, постапката за овој обвинет ќе продолжи за неовластено изработување, држење, посредување и тргување со оружје или распрскувачки материи од член 396 од Кривичниот законик.

Гостиварското Обвинителство е незадоволно од одлуката на судот за двајцата обвинети, кои го помагале извршувањето на убиството, па во тој дел од пресудата ќе биде поднесена жалба.

Доживотната казна затвор за тројното убиство следува по сеопфатна истражна постапка во која Обвинителството обезбеди докази, а со кои во тек на судењето докажа дека осудената, на 26.8.2018 година, во семејната куќа во Дебар, пукајќи од непосредна близина со пиштол во калибар 7,65 мм, најпрвин ги лишила од живот сопствените мајка и татко, а потоа и малолетната сестра.

Еден ден пред извршувањето на кривичното дело таа телефонски стапила во контакт со второосудениот и се сретнала со него во Гостивар. Тој изнајмил возило и заедно се упатиле кон Дебар за да набават оружје. Истиот ден, во близина на градската болница во Дебар, се сретнале со третообвинетиот, кој им обезбедил пиштол и рамка со пет куршуми. По извршувањето на кривичното дело, осудената се упатила во Струга, каде што се сретнала со второосудениот и му ги дала клучевите од изнајменото возило да го врати во Гостивар по што таа со такси отишла на аеродромот во Скопје, од каде што со авион заминала за Република Италија, соопшти Обвинителството.

ЕУРО 2020

Македонија