вторник, 4. август 2020. Вести денес: 0
home Економија

Зголемени увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи

Зголемени увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи
epa02962012 An employee (R) refuels a car in a queue at a gas station in Athens, Greece, 11 October 2011. Greece was hit by a wave of new strikes on 11 October as the government wrapped up talks with its international creditors to secure a key aid tranche for the cash-strapped country. Hundreds of cars began lining up at petrol stations across the country after Greece's oil refineries suspended supplies and civil servants blocked the entrance to several ministries. EPA/ALEXANDROS VLACHOS EPA/ALEXANDROS VLACHOS

Увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи (19) во мај годинава се повисоки за 8,1 отсто на месечно ниво и пониско за 50,1 отсто на годишно ниво.

Според податоците на Државниот завод за статистика, увозната цена на моторниот бензин е повисока за 39,4 отсто на месечно ниво, а понсика за 59,3 отсто на годишно ниво, додека на дизелот е повисока за 9,5 отсто на месечно ниво и пониска за 56,1 отсто на годишно ниво.

Увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи (19) се наменети за преиспитување или мониторирање на трошоците направени од градежните претпријатија при изведувањето на процесот на изградба. Главни корисници на податоците се градежните претпријатија, кои се повикуваат на движењето на трошоците од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи (19) во калкулациите при склучувањето на градежните договори. (МИА)

Коронавирус