сабота, 19. јуни 2021. Вести денес: 56
home Економија

Забележан пад на бројот на работници во индустријата во 2020 година

Забележан пад на бројот на работници во индустријата во 2020 година

Бројот на работниците во индустријата во декември 2020 година, во однос на декември 2019 година, бележи намалување од 4,2 отсто, објави Државниот завод за статистика.

Податоците покажуваат дека бројот на работниците во индустријата во периодот јануари – декември 2020 година, во однос на периодот јануари – декември 2019 година, се намалил за 4,6 отсто.

Бројот на работниците во секторот рударство и вадење на камен во декември 2020 година, во однос на декември 2019 година, бележи опаѓање од 3,8 отсто, во секторот преработувачка индустрија за 4,3 отсто, а во секторот снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација опаѓање од 3,3 отсто.

Според главните индустриски групи, бројот на работниците во индустријата во декември 2020 година, во однос на декември 2019 година, бележи опаѓање кај енергија за 4,2 отсто, интермедијарни производи, освен енергија за шест отсто, капитални производи за 0,7 отсто, трајни производи за широка потрошувачка за 4,5 отсто и нетрајни производи за широка потрошувачка за пет отсто. (МИА)

ЕУРО 2020

Македонија