вторник, 2. јуни 2020. Вести денес: 111
Актуелна тема

Од минута во минута за ситуацијата со коронавирусот во Македонија и светот

home Економија

За најмалку 70 отсто се намалуваат ратите за кредитите од финансиските друштва и лизинг компаниите

За најмалку 70 отсто се намалуваат ратите за кредитите од финансиските друштва и лизинг компаниите

Ратите на кредитите од финансиските друштва и лизинг компаниите се намалуваат за најмалку 70 отсто во следните три месеци за граѓаните, во насока на помош за надминување на ударите од Covid-19, напиша министерката за финансии Нина Ангеловска на својот фејсбук профил.

Додава дека за овие средства нема да смеат да се пресметуваат и наплатуваат трошоци провизии и казнени камати, обврските рамномерно ќе се распоредат на останатите рати во текот на исплатата или може да се продолжи отплатата за најмалку 90 дена.

Според објавата на министерката известувањето за новите услови граѓаните ќе го добијат преку веб-страната на финансиското или лизинг друштво, смс, е-маил или друга електронска комуникација. Ако во рок од 10 дена не ја одбијат понудата, истата ќе се смета за прифатена. За правните лица ќе се одлучува индивидуално, по барање на самиот клиент, доставено, исто така електронски.

-Со намалување на законската затезна камата, ставката на вкупните трошоци што се наплаќаат кои изнесуваа 51 отсто од вкупната сума на кредитот, сега се намалуваат на 31 отсто. Останатите трошоци кои досега не беа ограничени, сега се ограничуваат на 30% од одобрениот кредит, наведува министерката.

Нови договори за кредити пак, може да се одобруваат со три месеци грејс период по барање на корисникот и во тој период ќе се пресметува само договорна камата.

Коронавирус