среда, 28. јули 2021. Вести денес: 154
home Економија

Владата ќе ја задолжи државата за нови 15 милиони евра

Владата ќе ја задолжи државата за нови 15 милиони евра

Владата продолжува редовно да се задолжува на домашниот пазар.

Министерството за финансии за наредната недела закажа нова аукција на хартии од вредност со која повлече нови 900 милиони денари односно околу 15 милиони евра.

Она што е посебно алармантно е зголемувањето на долгот на државата кој според проценките на сите светски реномирани институции се очекува да надмине над 50 % што е екстремно опасна состојба.

Истовремено, реализацијата на државните инвестиции во Република Македонија целосно потфрли, согласно објавените податоци на Министерството за финансии. Продолжува рекордно ниското ниво на капитални инвестиции и покрај владините најави дека реализацијата ќе се забрза.

Коронавирус