четврток, 17. ноември 2022. Вести денес: 214
home Економија

Угостителските услуги поскапеле во мај

Угостителските услуги поскапеле во мај

Цените на угостителските услуги во мај во споредба со април де зголемен за 0.3 отсто, соопшти Државниот завод за статистика.

Споредено по групи на услуги, зголемување е забележано во групите Храна за 0.2 %, Алкохолни пијалаци за 0.7 %, Безалкохолни пијалаци за 1.1 % и Ноќевања за 0.1 %.

Индексот на цените на угостителските услуги во мај во однос на истиот месец од претходната година, е зголемен за 0.4 %.

Кумулативниот индекс на цените на угостителските услуги за периодот јануари – мај 2021 година, во однос на истиот период од минатата година, е зголемен за 0.3 %, додека во однос на декември 2020 година е зголемен за 0.1 %

Коронавирус