вторник, 26. мај 2020. Вести денес: 0
Актуелна тема

Од минута во минута за ситуацијата со коронавирусот во Македонија и светот

home Економија

„Сидрото на Заев го потонува бродот со кој плови македонската економија“

„Сидрото на Заев го потонува бродот со кој плови македонската економија“

Сидрото на Заев го потонува бродот со кој плови македонската економија!, велат од Комисијата за економија на ВМРО-ДПМНЕ.

-Аѓнушев на вчерашната прес конференција се обиде да ги прикрие погубните ефекти од катастрофалните економски политики на оваа неспособна Влада со тврдење дека растот е солиден и дека македонската економијата започнала да плови во мирни води.
Водите можеби се мирни, но сидрото што Заев и Анѓушев гo пуштија во тие мирни води со нивните катастрофални економски политики повеќе од сигурно ќе го закотви и потоне бродот на кој плови македонската економија.
Стапката на раст од 3.1% во вториот квартал од 2019 година што вчера ДЗС го објави е далеку од најавите дека ова ќе биде економска година. Овој раст спореден со растот што бил остваруван во период на некои претходни Влади и споредено со растот на земјите во регионот остварен овој квартал е значително понизок.
Сепак, она што повеќе загрижува е економскиот модел на кој почива овој раст. Имено, показателите покажуваат дека растот е воден исклучиво од државна интервенција базирана на неодржливи и чисто популистички мерки. Потврда за тоа е фактот што дури 80% од растот е воден од финалната потрошувачка што е директно стимулирана од државата преку буџетот.
Од друга страна, преработувачката индустрија и продутктивните сектори како потенцијални мотори за одржлив раст на економијата бележат значителен пад. Имено, преработувачката индустрија бележи пад од 2.1%, додека ИТ секторот како најпродуктивен сектор бележи пад од 4.6%.
Дополнително, опаѓа продуктивноста во економијата за 2.2% (износот на реален БДП по работник е намален од 144.436 денари во втортиот квартал од 2019 година на 141.535 денари во однос на истиот период лани) и се продлабочува јазот во нето-извозот (негативниот износ на нето-извозот пораснал од -19.092 милиони денари во вториот квартал од 2019 година на -21.396 милиони денари во однос на истиот период лани). Тоа е јасен сигнал дека македонската економија ја губи својата конкурентност и дека квази економските политики на двоецот Заев-Аѓнушев имаат негативни ефекти за развојниот потенцијал на економијата.

Неопходен е нов концепт и визија за водење на економијата!
ВМРО-ДПМНЕ подготвува нова развојна стратегија која реално и вистински ќе го подобри животниот стандард на македонските граѓани, стои на нивната Фејсбук страница.

Коронавирус