вторник, 3. октомври 2023. Вести денес: 0
home Економија

Рекордно ниско ниво на капитални инвестиции: Владата упорно не дава пари за болници, градинки и училишта

Рекордно ниско ниво на капитални инвестиции: Владата упорно не дава пари за болници, градинки и училишта

Реализацијата на државните инвестиции во Република Македонија целосно потфрли, согласно објавените податоци на Министерството за финансии. Продолжува рекордно ниското ниво на капитални инвестиции и покрај владините најави дека реализацијата ќе се забрза.

Имено, реализацијата на капиталните инвестиции според последниот извештај за реализација на буџетот објавен денеска, заклучно со септември месец 2019-тата година, а споредено со буџетот кој што е планиран на почеток од оваа фискална година во бројка е нешто повеќе од 8.5 милијарди денари или тоа еднакво на 32.3 проценти од тоа што било планирано на почетокот на годината. Доколку бројката се спореди со ребалансот кој што беше усвоен за Собранието тогаш таа е нешто поголема и изнесува 37.63%.

Економистите коментираат дека капацитетот на институциите да ги спроведат јавните инвестиции се од пресудно значење за економскиот раст на земјите во развој како што е Македонија. Ниското ниво на јавни инвестиции покрај тоа што не создава можност за квалитетни јавни услуги за граѓаните, како училишта, градинки, медецинска опрема, но исто така се намалува и обемот на работа за домашните компании.

Министерството за финансии редовно повлекува милионски суми на аукциите на државни хартии од вредност но сепак и покрај енормните задолжувања инвестициите во реални проекти изостануваат.