вторник, 29. септември 2020. Вести денес: 71
home Економија

Расте ли сивата економија: Бектеши „ги откачи“ пазарџиите-пазарите се празнат

Расте ли сивата економија: Бектеши „ги откачи“ пазарџиите-пазарите се празнат

Пензиoнери, хонорарци и вработени лица повеќе не смеат да продаваат на пазарите . Ова станува јасно од новиот Закон за пазари кој почнува да прави хаос на пазарите ширум државата, а дали ќе куртулат пазарџиите од лиценците засега не е познато, анализира Фактор.

Министерот за економија Крешник Бектеши „ги откачи“ и ги препрати чарето да го бараат кај пратениците кои го предложиле законот.

Негодување за овој закон неодамна побараа и од Стопанската комора од каде посочуваат на раст на сивата економија и преполовување на прометот. Групацијата на пазари бара овој закон да се пролонгира бидејќи е на штета на пазарџиите кој согласно истиот треба да плаќаат годишна лиценца од 60 евра за тезга, а за дополнителна тезга плус 40 евра.

Целиот текст на Фактор.

Коронавирус