петок, 28. јануари 2022. Вести денес: 114
home Економија

Растат даноците: Владата ќе воведе прогресивно оданочување – дополнителни 8% данок за доход

Растат даноците: Владата ќе воведе прогресивно оданочување – дополнителни 8% данок за доход

Министерот за финансии Драган Тевдоски на прес конференција соопшти дека Владата одлучила да се воведе прогресивно оданочување и да се напушти рамниот данок.

Даночната реформа ќе значи воведување на дополнителни 8 проценти за делот од доходот кој поминува 90 000 денари. Ова значи дека до 90 000 денари доход, данокот останува 10 проценти само на делот кој надминува 90 000 денари би се плаќале дополнителни 8 проценти.

Државата од воведувањето на прогресивен данок би добивала 25 милиони евра.

 

 

 

 

 

 

 

Коронавирус