среда, 27. јануари 2021. Вести денес: 0
home Економија

Работодавачите и во ковид пандемија мора да исплатат К-15, годинава минималниот износ е над 10.000

Работодавачите и во ковид пандемија мора да исплатат К-15, годинава минималниот износ е над 10.000

До крајот на 2020, вработените и во приватниот сектор, ќе добијат К-15, односно регрес за годишен одмор, а минималниот износ за оваа година е 10.884 денари, пишува Фактор.

Сумата е утврдена врз основа на податоците за движењето на нето/бруто платата по вработен, а основен услов кој треба да се исполни одреден вработен да добие К-15 е најмалку 6 месеци да работи во календарската година кај ист работодавач.

За работодавцачите кои нема да дадат К-15 или пак ќе го побараат назад од вработените, следат парични казни до 4.000 евра.

Коронавирус