петок, 15. октомври 2021. Вести денес: 207
home Економија

Познато кога ќе бидат отпечатени првите банкноти со новото име на државата

Познато кога ќе бидат отпечатени првите банкноти со новото име на државата

Од почетокот на 2020 година на банкнотите од по 500 денари ќе биде напишано новото име на Народна банка, а во втората половина на следната година ќе бидеат заменети хартиените 10-денарки со официјалниот назив.

Од Народната банка велат дека пуштањето во оптек нема да создаде дополнителен трошок и ќе се прави на редовна основа, но изаради долговечноста на парите кои веќе се пуштени во оптек и макроекономската стабилност.

„Ако постапките за јавни набавки завршат во предвидениот рок, се очекува дека парите од хартија во вредност од 500 денари со новото име на институцијата ќе се пуштат во промет до почетокот на 2020 година, додека книжни пари обработени од страна на полимер во износ од 10 денари ќе бидат објавени во вториот квартал на 2020 година “, велат од Народната банка.

Коронавирус