четврток, 23. март 2023. Вести денес: 177
home Економија

Поповски: Владата нема концепција за економијата

Поповски: Владата нема концепција за економијата

Во својата колумна за Независен, поранешниот министер за финансии од СДСМ и поранешен претседател на Собранието на Република Македонија, Никола Поповски, детално анализирајќи ја економската состојба во државата и финансиските показатели во изминатиот период, потенцира дека Владата нема концепција за економијата во државата. Според Поповски, работењето на Владата во оваа област изминатиот период е концепциски погрешно и стратешки недоволно обмислено.

„Клучните промени треба да се случат од луѓе кои, со многу мали исклучоци, и немаат некоја чиста концепција за тоа што треба да прават, туку само мислат дека треба да го продолжат истото, но да се подобри во тоа. Стратешки недоволно обмислено, а концепциски погрешно.” заклучува поранешниот министер за финансии.

Во однос на податоците за БДП и најавите од Владата на почетокот на годината за раст на БДП, Поповски го повторува ставот и на други експерти од оваа област дека владините најави за раст од 3 отсто се недостижни истакнувајќи дека БДП стагнира цели 15 месеци.

„Да се вратиме на сигналите што се емитуваат од официјалните податоци. Прво, на сите ни е познато дека движењето на БДП е многу проблематично и дека тој веќе пет квартали по ред (I-II-III-IV 2017 и I во 2018) покажува знаци на целосна стагнација со негово движење во маргините од -1,3 отсто до +1,2 отсто. Кумулативно, реалниот БДП стагнира на границата од 0 отсто цели 15 месеци. Проекциите за раст од над 3 отсто годишно барем сега се чинат недостижни. Факт е дека во последно време многумина од надлежните во земјава ни соопштуваат дека имаат реални очекувања дека во „преостанатите три квартали од 2018 година“ растот ќе се зголеми значително и на годишно ниво ќе го достигнеме проектираниот раст. Добро би било тоа да е така, но не е лошо да се потсети дека од тие „преостанати три квартали од 2018 година“ вториот веќе заврши во јуни, а третиот завршува на крајот на септември и дека ние веќе нема што да правиме освен да ги чекаме податоците и да се надеваме за нешто што веќе поминало. Во моментов, четвртиот последен квартал треба да е предизвик.” – анализира Поповски во својата колумна во која анализира и за невработеноста, стапката на инфлација, пазарот на капитал и странските инвестиции.

Според Никола Поповски и покрај фактот што приходите на Владата се задоволителни во рамки на проекциите, нивното трошење, како што вели, е драматично надвор од проекциите, а капиталните трошоци се остваруваат со многу ниска динамика и создаваат преголема, но неизвесна ликвидност на буџетот.

На крај, поранешниот министер за финансии од СДСМ заклучува дека сите економски движења кои ги разработува во колумната како и други за кои нема простор да ги елаборира во истата, покажуваат голема неизвесност, нелогичности и флуктуации.

Овие анализи на Поповски, претставуваат продолжение на забелешките од стручната јавност за економските состојби во државата и отсуството од активни политики и мерки во економско-финансиската област. За познавачите, овие состојби се загрижувачки и создаваат лутање без концепт и визија. Пример за такво однесување беа и изјавите кои во еден ден ги дадоа премиерот Заев и министерот за финансии Тевдовски. На тема дали ќе има или ќе нема ребаланс на буџетот, премиерот Зоран Заев рече дека ребаланс ќе има во октомври, а министерот Тевдовски категорично вели дека нема потреба од ребаланс. Ова разногласие за јавноста претставува пример за недостатокот од концепт и визија во Владата за економијата и финансиите, област во  која оваа гарнитура ветуваше голем број на проекти и мерки кои досега не се видливи за јавноста и граѓаните.

loading...