вторник, 20. април 2021. Вести денес: 171
home Економија

Ова се новите цени на горивата

Ова се новите цени на горивата

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Македонија донесе одлука со која се врши намалување на  малопродажните цени на нафтените деривати во прoсек за 1,8 % во однос на малопродажните цени на нафтените деривати утврдени согласно Одлуката од 20.01.2020 година.

Од ноќеска на полноќ 00:01 часот на 28.01.2020 година, малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 се намалуваат за 0,50 ден/лит и со тоа малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-95 изнесува 67,50 ден/лит, додека малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-98 изнесува 69,50 ден/лит.

Малопродажните цени на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) и на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) се намалуваат за 1,00 ден/лит и со тоа малопродажната цена на  ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) изнесува 60,00 ден/лит, додека малопродажната цена на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) изнесува 49,00 ден/лит.

Малопродажната цена на мазутот М-1 НС се намалува за 1,490 ден/кг и со тоа малопродажната цена на мазутот М-1 НС изнесува 36,395 ден/кг.

Од ноќеска на полноќ 00:01 часот на 28.01.2020 година максималните цени на  нафтените деривати ќе изнесуваат:

 

Моторен бензин                        ЕУРОСУПЕР БС – 95         67,50 (денари/литар)

Моторен бензин                       ЕУРОСУПЕР БС -98            69,50 (денари/литар)

Дизел гориво                            ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V)    60,00 (денари/литар)

Масло за горење                      Екстра лесно 1 (ЕЛ-1)           49,00 (денари/литар)

Мазут М-1 НС                                                                             36,395 (денари/килограм)

 

Клучните фактори што влијаат на крајната цена согласно Методологијата за формирање на цените се референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар и курсот на денарот во однос на доларот, кои во споредба со изминатиот седумдневен период бележат намалување на цените на светскиот пазар кај бензинот во просек за околу 2,06%, кај дизелот намалување во просек за околу 2,74%, кај екстра лесното масло намалување во просек за околу 2,57% и кај мазутот намалување во просек за околу 5,34%, поради што во структурата на цените на нафтените деривати е извршено соодветно прилагодување.

Курсот на денарот во однос на доларот во изминатиот седумдневен период е зголемен за 0,348%.

-Напоменуваме дека ова се максималните цени на нафтените деривати од 00:01 часот на  28.01.2020 година. Трговците на големо и трговците на мало со нафтени деривати и горива за транспорт можат да ги формираат цените на одделни нафтени деривати и горива за транспорт и пониско од највисоките утврдени цени, порачуваат од Регулаторна.

 

Коронавирус