среда, 30. септември 2020. Вести денес: 118
home Економија

Наместо економска година, имавме година исполнета со економски неуспеси

Наместо економска година, имавме година исполнета со економски неуспеси

Од помпезно најавувана економска година во која Зоран Заев ветуваше силен економски бум, реално 2020 година ја дочекуваме со големи економски неуспеси за кои главен виновник е неспособната Влада на СДСМ предводена од Зоран Заев. Наместо стапка на економски раст од 5%, сведоци сме на раст помал од 3.5% што во апсолутни бројки значи 150 милиони евра помала додадена вредност во економијата. Стандардот на работниците е далеку од ветувањата на Заев за просечна плата од 30.000 денари.

Се зголемува државниот интервенционизам и непродуктивните трошења на народните пари што се огледа во галопирачкиот тренд на задолжувања и раст на јавниот долг за повеќе од 900 милиони евра во периодот кога СДСМ се на власт.

Спрегата помеѓу политиката и бизнисот, серијата на афери и рекетирања на бизнисмени, недостигот на суштински реформи во економијата, растот на корупцијата и сивата економија, чести непромислени промени во регулативата и даночната политика сериозно ја нарушија деловната бизнис клима и довербата на бизнис секторот. Годинава забележавме пад за 7 места на ранг листана на Дуинг бизнис кој ги мерки реформите и напредокот на земјата во делот на условите за водење на бизнис, а бизнис заедницата ја оцени годината како исклучително тешка за домашните компании. Странските инвеститори и дадоа голема нула на Владата што како потврда се гледа во историски најниското ниво на СДИ годинава.

Она што едиствено испорача СДСМ и Заев годинава е историски најниско ниво на капитални инвестиции во 2019 година. Стапката на реализација на капиталните расходи е под 50% што значи 200 милиони евра помалку реализирани инфраструктурини и капитални проекти за потребите на граѓаните и бизнис секторот.

Наместо реални економски политики за поттикнување на долгорочниот развој на земјата со цел подобрување на животниот стандард на граѓаните, бевме сведоци на популистички и козметички политики насочени кон предизборен поткуп на граѓаните. Резултатот на таквите погрешни економски политики е сериозно намалување на продуктивноста и извозната конкурентност на земјата и влошување на целокупната економска состојба што ги ограничува економските можнсоти на граѓаните поради што тие масовно ја напуштаат земјата.

Коронавирус