понеделник, 3. октомври 2022. Вести денес: 163
home Економија

Над 1,8 милиони платежни картички се користат во Македонија

Над 1,8 милиони платежни картички се користат во Македонија

Над 1,8 милиони платежни картички користат граѓаните во Македонија. На најголемиот дел корисници се физичките лица, а од брендовите најзастепен е „Виза“.

Податоците на Народната банка на Република Македонија покажуваат дека вкупно има издадено 1.862.240 платежни картички од кои физичките лица користат 1.830.948, а правните лица 31.292 картички.

За разлика од големата бројка на платежните картички, вкупно во Македонија има издадено картички за купување на интернет 19.348 од кои на физичките лица се 19.300, а 48 на правни лица.

Од вкупно издадените картички, кредитни се 372.413 од кои 362.591 се на физички лица, а 9.532 се на правни лица. Дебитна функција имаат 1.442.072 картички.

Најмногу од издадените картички се од брендот „Виза“ 1.096.707, на „Мастеркард“ отпаѓаат 667.907 картички и останатите брендови се застапени со 78.278.

Коронавирус