петок, 26. февруари 2021. Вести денес: 0
home Економија

На задолжувањата им нема крај – Владата на СДСМ утре ќе се заборчи за нови 50 милиони евра

На задолжувањата им нема крај – Владата на СДСМ утре ќе се заборчи за нови 50 милиони евра

Владата утре ќе се задолжува за нови 50 милиони евра. Имено, на официјалната страна на Народна Банка на Република Македонија објавена е аукција на државни хартии од вредност во износ од 3.000.000.000 денари или околу 50 милиони евра.

Експертите алармираат за огромните задолжувања која ја следат оваа влада посебно и поради отсуството на капитални инвестиции, инфраструктури и стратешки проекти.

Јавниот долг исто така го надмина плафонот односно психолошката граница од над 50 % од БДП што според економистите е опасен факт посебно за слаба економија како што е македонската.

Имено, власта пред да дојде на власт беше главен критичар на задолжувањата но од кога се во владејачка позиција континуирано ги практикува.

Коронавирус