понеделник, 9. декември 2019. Вести денес: 30
home Економија

Лозарите стравуваат дека винарниците ќе ги изиграат, бараат солидна цена на грозјето

Лозарите стравуваат дека винарниците ќе ги изиграат, бараат солидна цена на грозјето

Лозарите се скептици дека годинава ќе успеат да добијат солидна цена за грозјето. Незадоволни се од преговорите со винарниците. Велат килограм грозје треба да се откупува за 18 денари, а од винарските визби им нудат и до 30% помалку.

Лозарите под итно бараат да се формира работна група во која ќе бидат вклучени тие, претставници од министерството за земјоделство и локалните власти за да се договорат околу откупната цена на грозјето. Велат бербата е за еден месец, а тие се уште се во неизвесност дали воопшто ќе го предадат грозјето и по која цена. Обвинуваат дека винарниците се уште не им ги префрлиле парите ниту за предадениот род од мината година.

Лозарите претходно побараа грозјето да биде стратешки производ со заштитена цена и тоа стриктно да биде наведено во законот за вино. Според првичните проценки на винарниците, се очекува откуп на околу 125 милиони килограми винско грозје.

ИЗВОР: АЛФА