четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 177
home Економија

Колкав ќе биде износот на К-15 за администрацијата?

Колкав ќе биде износот на К-15 за администрацијата?

Над 9.000 денари ќе изнесува К-15 годинава за вработените во јавната администрација, пишува порталот Фактор.мк

Оваа година и тие ќе добијат К-15. Од граѓанскиот синдикат УПОЗ информираат дека тоа е минималната сума која им следува на вработените со граѓанскиот колективен договор, а оние кои имаат и колективен договор на ниво на работодавец, според предвиденото во него, ќе добијат и повеќе.

Стопанството излезе со остри реакции за одлуката на Владата со ребалансот на буџетот да се одвојат пари за К-15 за административците. Сметаат дека тоа е непродуктивно.

Работниците во приватниот сектор претходните години добиваа К-15. Обврската за исплата на регресот за годишен одмор или популарно наречениот К-15 беше воведена во 2014 година. Се предвидува дека работникот има право на овој регрес само доколку работел најмалку шест месеци во текот на годината кај еден ист работодавец. Овој приход се исплаќа еднаш годишно најдоцна до 31 декември во годината.

Коронавирус