понеделник, 23. ноември 2020. Вести денес: 134
home Економија

Катастрофална година за бизнисите во Македонија

Катастрофална година за бизнисите во Македонија
KLANA, 22 09. 2011. - Dodjela državne potpore drvnoj industriji u Klani, DI Klana, miladin markoviæ i božidar pankretiæ DRVNA INDUSTRIJA, STOLICA, IZRADA SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Рекордно најмалиот приход кој ќе го оствари приватниот сектор ќе резултира и со исто така намалени приходи во државната каса по основ на даноци.

Годинава за компаниите е една од најлошите, се жали бизнис заедницата.

Главен проблем во 2019 – та година за стопанството бил одржувањето на ликвидноста.

Бизнисмените се жалат дека за повеќедецениската мака на стопанството, сивата економија и натаму нема лек, пренесува Алсат.

“„За компаниите можеби ова е и најлошата година во која прикажале дека имаат најмали добивки. За сивата економија со која што конзистентно апелираме дека треба да се бориме сите чинители во општеството, главната улога ја има УЈП. И секако доследна примена на Законот за нерегистрирана дејност – рече Данела Арсовска, претседателка на Сојуз на стопански комори.

 

Коронавирус