недела, 5. декември 2021. Вести денес: 74
home Економија

К15 задолжителен и годинава- Колку пари ќе ви легнат на сметка?

К15 задолжителен и годинава- Колку пари ќе ви легнат на сметка?

Регресот за годишен одмор или познат како К15 е задолжителен и оваа година. До крајот на декември на сметките на вработените треба да легнат минимални 9.610 денари.

Според податоците за движењето на нето/бруто платата по вработен, К-15 за оваа година ќе се движи од 9.610 денари до 14.090 денари. Услов кој треба да се исполни за регресот за годишен одмор е работникот да работел најмалку 6 месеци во календарската година кај ист работодавач, а право на регрес секој работник има еднаш во годината.

За работодавците кои нема да дадат К15 следат големи казни, до 4.000 евра.

Истото важи и за оние кои ќе дадат К15 па ќе го побараат назад од вработените.

Коронавирус