вторник, 18. јануари 2022. Вести денес: 97
home Економија

ЕСМ: 9 компании доставија понуди на јаглен за РЕК Битола, понудите ги исполнуваат бараните количини

ЕСМ: 9 компании доставија понуди на јаглен за РЕК Битола, понудите ги исполнуваат бараните количини

Девет компании се јавија на повторениот повик за набавка на јаглен за третиот блок на РЕК Битола за дополнително производство на електрична енергија наменето за стопанството и државните институции. Понудите ги исполнуваат бараните количини од 900 илјади тони јаглен, информираат од ЕСМ.

Од компанијата соопштуваат дека понуди се доставени од домашни фирми кои нудат јаглен од два домашни рудници, потоа од фирми од Косово, Албанија, Босна и Херцеговина и од Турција.

-Следува техничка евалуација, односно проверка дали понудениот јаглен ги задоволува минимум техничките карактеристики, по што ќе се прави економско-финансиска евалуација на понудите. Што се однесува до јагленот за ТЕЦ Осломеј од првиот повик за набавка, се очекува во понеделник да се официјализира изборот на понудувачот на 300 илјади тони јаглен и да се потпише договор, по што веднаш ќе започне испораката со динамика предвидена во договорот, се наведува во соопштението.

Исто така, АД ЕСМ е во постојана комуникација со Владата и со ТЕЦ Неготино со цел стартување на термоелектраната, со поддршка на АД ЕСМ.

Најнови вести

Коронавирус