недела, 18. август 2019. Вести денес: 58
home Економија

Државата ги задолжи граѓаните за нови 26 милиони евра

Државата ги задолжи граѓаните за нови 26 милиони евра

Министерството за финансии продолжува да ги задолжува македонските граѓани. Државата денес се задолжи за нови 26 милиони евра.

На аукцијата на државни хартии од вредност запишани се 1,6 милијарди денари (26 милиони евра).

На аукцијата беа запишани 12-месечни државни записи без девизна клаузула во износ од 500 милиони денари по каматна стапка од 0,80%, 12-месечни државни записи со девизна клаузула во износ од 200 милиони денари по каматна стапка од 0,50% и 30-годишни државни обврзници со девизна клаузула во износ од 900 милиони денари каматна стапка од 4,30%.