сабота, 30. јули 2022. Вести денес: 48
home Економија

Буџетот како бунар без дно, Владата ќе ги задолжи граѓаните за нови 41 милион евра

Буџетот како бунар без дно, Владата ќе ги задолжи граѓаните за нови 41 милион евра

Капитални инвестиции нема, а Владата продолжува редовно да се задолжува на домашниот пазар.

Министерството за финансии за наредната недела закажа аукција на хартии од вредност со која планира да повлече нови 2 милијарди и 540 милиони денари односно 41 милион и 300 илјади евра

Владата годинава издаде и еврообврзница во вредност од 700 милиони евра.

Јавниот и државниот долг во првото тримесечје од 2021 година, по повлекување на средствата од осмата еврообврзницата, забележа раст од 2,3 и 2,9 процентни поени. Јавниот долг изнесува 62,5%, додека државниот изнесува 54,1%.

Коронавирус