вторник, 25. јуни 2019. Вести денес: 93
home Економија

Буџетот како бунар без дно, Владата ќе ги задолжи граѓаните за нови 12,7 милиони евра

Буџетот како бунар без дно, Владата ќе ги задолжи граѓаните за нови 12,7 милиони евра

На официјалната страна на Министерството за финансии е закажана аукција на државни хартии од вредност за 4 септември. Имено, Владата планира да ги задолжи граѓаните за нови 780 милиони денари односно 12,7 милиони евра.

И покрај енормните задолжувања, реализацијата на државните инвестиции во Република Македонија целосно потфрли, согласно објавените податоци на Министерството за финансии. Продолжува рекордно ниското ниво на капитални инвестиции и покрај владините најави дека реализацијата ќе се забрза.

Податоците на Министерството за финансии покажуваат дека во перидот од јануари до јули  годинава се реализирани само 21,33 отсто од планираните капитални инвестиции за целата година. Ова е убедливо најмалку во последната деценија. За годинава беа планирани 392 милиони евра за капитални инвестиции.

Владата на почетокот на оваа година се задолжи со еврообврзница од половина милијарда евра за која само по основ на камати треба да се платат 96 милиони евра.

Во првиот квартал од 2018 година бруто домашниот производ оствари раст од 0,1 отсто.