четврток, 28. јули 2022. Вести денес: 181
home Македонија

Британски Парламент: Во Македонија живеат 1.350.589 Македонци

Британски Парламент: Во Македонија живеат 1.350.589 Македонци

Македонија се уште ја спречува блокадата од Грција поради спорот со името, но според министерот за надворешни Димитров, пишува во извештајот на Британскиот Парламент, позитивните односи меѓу двете земји може да водат кон разрешница.

Во Македонија живеат милион и 350 илјади Македонци, сите во земјава, нема Македонци во опкружувањето- пишува во извештајот на Комитетот за надворешни работи на Британскиот парламент објавен денеска.

Направен е забележителен напредок за евроатлантските интеграции, 70 насто од анкетираните се за приклучување кон НАТО. Македонија се уште ја спречува блокадата од Грција поради спорот со името, но според министерот за надворешни Димитров, пишува во извештајот, позитивните односи меѓу двете земји може да водат кон разрешница.

Еден од предизвиците во регионот е проблемот на релација Белград- Приштина што може да се прелее и во Босна и Херцеговина и во Македонија- пишува во денешниот извештај на Британскиот Парламент.

Коронавирус