понеделник, 12. септември 2022. Вести денес: 138
home Живот и стил

Зошто жените понекогаш се почувствителни на мириси? Улогата на хормони влијае на рецепторите во носот

Зошто жените понекогаш се почувствителни на мириси? Улогата на хормони влијае на рецепторите во носот

Научниците од Јагелонскиот медицински факултет во Краков објасниле дека женското тело е особено чувствително на мириси во втората фаза од менструалниот циклус.

– Во оваа фаза, жените се подложни на инфекции, така што нивното тело се обидува да избегне работи што можат да бидат штетни – објасниле истражувачите и додале дека, иако нивната студија била мала, повеќето испитаници потврдиле дека различните мириси се поодвратни од вообичаеното.

Студијата вклучува 93 жени на возраст од 18 до 45 години.

Од учесниците во студијата беше побарано да замислат седум различни „одвратни“ сценарија и да го оценат нивото на одбивност откако погледнаа 20 фотографии. Тие го сторија истото додека беа во фоликуларна фаза (петти или шести ден од циклусот), а потоа повторно во фаза на лутеалот (петти ден по позитивен тест за овулација или на 20-ти ден од циклусот, ако резултатот од тестот за овулација не беше позитивен) .

Во текот на втората половина на циклусот (лутеална фаза), кога прогестеронот ја потиснува имунолошката функција, жените не сакаа да прават работи како преполни возови, седење покрај некој со кренати раце или непријатни миризби на телото.

Истражувачите заклучиле дека жените во тој период всушност биле згрозени од мислата за бактерии. Откритието е објавено во списанието „Еволуција и човечко однесување“, пренесува Метро.

Коронавирус