среда, 28. септември 2022. Вести денес: 56
home Живот и стил

Зошто на мажите им е тешко да слушаат што зборуваат жените?

Зошто на мажите им е тешко да слушаат што зборуваат жените?

Без разлика дали станува збор за момче, брат или пријател, секоја жена познава барем еден маж кој е лош во слушање. Причината не е досада, а студиите покажаа дека многумина се борат со овој проблем

Машкиот мозок се чини дека едноставно го слуша женскиот глас поинаку, пишува Brightside, повикувајќи се на духовни факти во машкиот мозок и нивната способност да слушаат соговорници.

1. Поради женскиот глас, машкиот мозок работи понапорно

Мажите различно реагираат на гласовите на жените, покажа студијата, тврдејќи дека различни делови од нивниот мозок работат помалку добро кога другите мажи зборуваат. Всушност, активирањето на мозокот е помоќно бидејќи жените зборуваат за да дешифрираат и да разберат што зборуваат жените. Ова значи дека на мажите им е потешко да го разберат значењето и емоциите за кои зборуваат жените.

2. Женските гласови имаат помал авторитет

Истражувањата покажаа дека големината на гласните жици и грлото е исто така многу важна затоа што луѓето со повисок тон на глас се сметаат за помалку сериозни. Наместо тоа, студијата покажа дека повеќе им веруваме на луѓето со длабок глас и сакаме да бидат на лидерски позиции. Ова е, истовремено, причината зошто мажите помалку ги слушаат своите конешки отколку колеги.

3. Женскиот глас е посложен

Клучната разлика помеѓу машкиот и женскиот глас е во фактот дека жените користат повеќе звуци додека зборуваат и ги изговараат зборовите на мелодичен начин. Овие два фактори го отежнуваат машкиот мозок да разбере што зборуваат жените затоа што имаат многу да дешифрираат.

4. Мит е дека жените кажуваат повеќе

Исто така, стереотип е дека жените зборуваат повеќе од мажите. Судејќи според истражувањето, мажите и жените се чини дека изговараат иста количина зборови, а контекстот на говореното е подеднакво важен. Во некои ситуации, мажите дури и зборуваат повеќе од жените, додека во други ситуации е обратно.

Коронавирус