петок, 16. април 2021. Вести денес: 40
home Живот и стил

Зошто е толку тешко да го прифатите сопственото тело?

Зошто е толку тешко да го прифатите сопственото тело?

Понекогаш е тешко да се чувствуваме во сопствената кожа, а најновото видео на AsapSCIENCE открива зошто е така.

Меѓународна студија покажува дека 56% проценти од жените и 43% проценти од мажите се незадоволни од изгледот. Зошто е толку тешко да ви се допаѓа сопственото тело?

Најважен е концептот за тоа како индивидуално се доживувате и како ве доживува колективот. Споредбата на вашето тело со другите е еден од факторите кои влијаат на тоа.

Студиите покажуваат дека уште од најрана возраст сакаме нашето тело да изгледа поинаку. Само мал процент се задоволни од тоа што го гледаат во огледалото. Ова се нарекува визуелна адаптација, односно постојаната изложеност на тоа што се смета за совршено тело прави да го доживуваме како нормално. Токму затоа доминира чувството да се вклопиме во средината, што резултира со незадоволство во личниот изглед.

Коронавирус