вторник, 21. септември 2021. Вести денес: 159
home Живот и стил

Знаете дека цигарите и кафето се штетни за забите, но дознајте зошто треба да внимавате и со водата

Знаете дека цигарите и кафето се штетни за забите, но дознајте зошто треба да внимавате и со водата

Неквалитетната вода е една од причините за пожолтувањето на забите, покрај вообичаените и општо познати – цигари, кафе и чај, сметаат руски стоматолози и диетолози.

Електронските цигари, исто така, влијаат неподобно. Важно е да си ја запазите заштитната обвивка на забите во добра состојба. Од неа зависи колку забите ќе бидат жолти, сметаат стручните лица.

Диетологот Елена Соломатина нагласила дека забите пожолтуваат и со возраста. Таа во таа смисла ги препорачува млечните производи, но и да не претеруваме со нив.

-На стабилизирањето на нивото на калциум добро влијае и сусамот. Богати со калциум се и сардините, макар и конзервирани, вели Соломатина.

Коронавирус