вторник, 18. јануари 2022. Вести денес: 0
home Живот и стил

Жени, ова мора да го знаете: Јасни знаци дека сте жртва на семејно насилство, иако не го перципирате тоа така

Жени, ова мора да го знаете: Јасни знаци дека сте жртва на семејно насилство, иако не го перципирате тоа така

Насилникот може да биде било која личност, на било која возраст или пол, а стратегиите се разликуваат зависно од околностите.

Токму заради тешкото препознавање, во продолжение направивме листа од алармантни сигнали во кои ако се препознаете, треба веднаш да реагирате, бидејќи нешто не е во ред во врската или бракот и ви е потребна помош.

Се соочувате со психолошко насилство, ако:

 • Чувствувате дека има потреба да скриете нешто, за партнерот да не дознае.
 • Чувствувате анксиозност, депресија, но не можете да ја најдете причината.
 • Се сметате за грди ако изгледате поинаку од она што партнерот го сака од вас.
 • Мислите дека не сте способни да се справите со било каква ситуација без партнерот.
 • Во врската одите во екстреми – или сè е лошо или сè е во ред.
 • Изгледа како проблемите да никнуваат од никаде, без посебно значење, но дури и тогаш се чувствувате виновно.
 • Се плашите да споделите тајни искуства, бидејќи знаете дека партнерот ќе ги открие.
 • Правите работи само за да добиете одобрување од партнерот.
 • Ги менувате сопствените желби и потреби, за доброто на партнерот.
 • Помалку комуницирате со пријателите и семејството.
 • Мислите дека сте виновни и дека треба да бидете казнети за тоа.

Се соочувате со психолошко насилство, ако вашиот партнер:

 • Користи фрази со кои ве омаловажува и навредува („Нема да разбереш“).
 • Ги деградира вашите достигнувања, велејќи дека сите можат да го направат тоа.
 • Ги критикува вашите желби и соништа и манипулативно ви ги намалува потребите за да се чувствувате неважно.
 • Ви кажува дека луѓето околу вас мислат лошо за вас и ви кажуваат лоши работи зад грб.
 • Губи трпение кога не ги следите неговите инструкции (правење кафе, ручек и сл.).
 • Може да помине часови и денови без да разговара со вас.
 • Ги менаџира финансиските средства на семејството сам и одлучува за вас што треба да купите, а што не смее.
 • Контролира како се облекувате, каде и со кого одите.
 • Прави шеги на ваша сметка што предизвикуват лошо чувство кај вас.
 • По вашето излегување, ви држи предавање за вашето лошо однесување и грешките.
 • Ви дава ултиматуми: „ Ако не го направиш ова, тогаш јас…“
 • Создава услови за љубовта кон вас: „Те сакам, ама…“
 • Ако кажете дека сте се почувствувале навредено, се лути и манипулира со вас правејќи се жртва пред вас.
 • Ве обвинува за неговите неуспеси, независно дали се мали или големи („Заборавив чадор зошто ти не ме потсети!“)
 • Ве обвинува вас за работи кои не сте ги направиле.
 • Ве навредува кога сте сами, а во јавност глуми дека е совршен партнер.
 • Ги преувеличува вашите недостатоци и ги носи на највисоко ниво, дури и ако нешто се случи само двапати.

Што да правите во ваква ситуација?

Некои насилници од овој тип на почетокот изгледаат како нормални, грижливи луѓе, а потоа го покажуваат вистинското лице.

Затоа, ако се најдете во таква ситуација, прво ослободете се од вината и одговорноста која ја чувствувате за сите проблеми. Верувајте си на инстинктот и побарајте помош од пријателите и семејството или од професионалци.

Не обрнувајте внимание на заканите на партнерот и покажете сила, бидејќи тој манипулира со вас кога вашата вредност е ниска и паѓате под негово влијание.

Најважно од сè – не верувајте на зборовите дека ќе се промени, бидејќи тоа е круг од кој нема излез.

Извор: ЦрноБело

Коронавирус