недела, 4. јуни 2023. Вести денес: 70
home Живот и стил

Започна главната недела од постот: Овие работи никако не смеете да ги правите

Започна главната недела од постот: Овие работи никако не смеете да ги правите

Неделата пред Велигден, посветена е на Марија Египетска, маченица која на својот подвиг докажала дека има надеж за сите кои имаат желба искрено да се покајат и да кренат по вистински пат со божја правда.

Петтата недела од велигденскиот пост која уште се нарекува и Глува недела, името го добила по тоа што наголемо доаѓа време на молчење, покајување, т.н глуво време.

Во Глувата недела црквата ги забранува сите веселби, забави, песни.

Не се заминува на пат, не се работат големи работи, не се носи стоката на пасење.