вторник, 3. октомври 2023. Вести денес: 35
home Живот и стил

ВНИМАВАЈТЕ: Најпопуларната играчка која ја имаат сите е полна со штетни хемикалии!

ВНИМАВАЈТЕ: Најпопуларната играчка која ја имаат сите е полна со штетни хемикалии!

Според последните истражувања слајмот најпопуларната играчка помеѓу младите содржи големо количество од хемикалијата бор.

Тестовите кои беа спроведени во Велика Британија покажуваат дека во овие „лигавци“ има 4 пати концентрација на оваа хемикалија од дозволеното според Европскиот стандард. Борот се користи со цел играчката да биде леплива, а надлежните ги повикуваат родителите да внимаваат што и каде купуваат.

Родителите треба да бидат внимателни и доколку одлучат на децата да им дозволат да направат дома слајм, бидејќи некои од состојките од кој се прави оваа лигава играчка како растворот за контактни леќи содржи боракс кој е напаравен од бор.

Низ скопските продавници оваа играчка може да се купи од 10 до 50 денари зависност од нејзината големина и пакување, но има и слајмови кои чинат и по 200 и 500 денари.

Слајмот стана хит пред една година, на Јутуб каналите станаа популарни видеата направете сами лигавци кои од милиони луѓе беа шерувани и гледани.

Големата клична на бор може да предзивика кожна иритација, диареја, главоболка, повраќање како и депресија. Исто така може да наштети на плодноста како и на плодот во стомакот на мајката, наведуваат од Европската комисија.

Родителите треба да внимаваат и да проверуваат на кутиите дали ја имаат ознаката СЕ, која означува дека е помината контролата на ЕУ. Повеќето играчки кои доаѓаат од Кина содржат токсични бои и олово кои можат да го нарушат здравјето на детето.