понеделник, 21. јуни 2021. Вести денес: 0
home Живот и стил

Витаминот Д3 важен за организмот и во борбата против коронавирусот

Витаминот Д3 важен за организмот и во борбата против коронавирусот

Ниското ниво на витамин Д3 може да го зголеми ризикот од инфекција од коронавирус или да доведе до потешка форма на болеста.

Витаминот Д3 покрај големото влијание кое го има на имунитетот е врзан и со коскениот систем. Ниската вредност на витаминот Д3 може да предизвика болка во коските и зглобовите, како и слабост во мускулите, а кај луѓето над 520 години го зголемува ризикот од пад и скршеници на коските.

Проценките на експертите се дека од 30 до 50 проценти од популацијата има дефицит на витаминот Д во организмот, кој често не се препознава клинички, се наведува во соопштението на здружението за развој на медицинска едукација.

Витаминот Д3 заедно со витаминот К2 се смета за една од најважните алки кога се работи за остеопорозата кај жените, особено во периодот на менопауза, кога нивото на естроген е значително помал.

ЕУРО 2020

Македонија