понеделник, 24. јануари 2022. Вести денес: 72
home Живот и стил

Вака правилно се мери притисок: Поради грешката која постојано ја правите добивате неточни и променливи вредности!

Вака правилно се мери притисок: Поради грешката која постојано ја правите добивате неточни и променливи вредности!

Ако добивате различни вредности неколку пати по ред при мерење притисок, проблемот е веројатно во тоа што не сте се подготвиле правилно за мерењето.

Еве што треба да направите за да ги одржите вашите вредности вистинити.

Испразнете го мочниот меур пред да го измерите притисокот
Чувството на полн мочен меур го прави човекот нервозен и немирен, што го зголемува артерискиот притисок. Поради полн мочен меур, измерената вредност на притисокот може да биде поголема за 5-10 mmHg од десната.

Одморете се
Потребно е да се одморите најмалку пет минути во фотелја или на стол, на местото каде што планирате да го измерите притисокот. Не зборувајте, возбудувајте или одете – сето тоа го зголемува притисокот.

Наместете се правилно
Треба да седите на стол или во фотелја што е пријатна за вас. Покрај тоа, би било идеално да имате поддршка за рацете, грбот и нозете.

Позицијата на раката е многу важна
Затегнете го ракавот високо на раката на која ќе го измерите притисокот. Најдобро е да ја ставите раката на ниво на срцето на масата. Измерете го притисокот на двете раце за прв пат и оној со поголема вредност ќе се мери на тоа во иднина.

Останете смирени
Не зборувајте и не мрдајте за време на мерењето. На резултатите може да влијае и возбудувањето, и затоа вредноста на притисокот може да биде поголема за неколку десетици mmHg од реалната. Не смеете да пиете кафе и црн чај пред мерењето, бидејќи тие можат да ги зголемат вредностите, а пред да го измерите притисокот избегнувајте енергетски пијалоци.

Коронавирус