петок, 28. јануари 2022. Вести денес: 138
home Живот и стил

Убиец на едно сетило: Погледнете зошто овој цвет го нарекуваат смрдлив ЛЕШ (ВИДЕО)

Убиец на едно сетило: Погледнете зошто овој цвет го нарекуваат смрдлив ЛЕШ (ВИДЕО)

Според податоците на Конгресната библиотека на САД, растение со најголем цвет во светот се нарекува „Rafflesia arnoldii“ и може да достигне големина на чадор.

Овој редок цвет може да се пронајде во прашумите во Индонезија. Може да порасне до 0,9 метри и да биде тежок до 6,8 килограми. Во прашање е паразитско растение, биз видливи листови, корени или стебло. Нема хлорофил и не врши фотосинтеза, туку вода и хранливи материи добива од други растенија.

Кога цвета, емитува обоен мирис, сличен на расипано месо. Овој мирис ги привлекува инсектите кои ги опрашуваат растенијата.

Уште еден голем цвет во Индонезија се вика „Amorphophallus titanum“ или „Titan arum“.

Познат е и како цвет леш поради непријатниот мирис. Како и „Rafflesia arnoldii“ и „Titan arum“ емитува мирис на расипано месо за да привлече опрашувачи.

Технички, „Titan arum“ не е ден посебен цвет, туку се состои од многу помали цветови, кои задно формираат соцветие.

Може да биде висок од 213 сантиметри до 3,6 метри и тежок околу 77 килограми.

Коронавирус