вторник, 18. јануари 2022. Вести денес: 89
home Живот и стил

Убавиот убиец: Во Јадранското море се појави едно од најотровните животни на светот (ВИДЕО)

Убавиот убиец: Во Јадранското море се појави едно од најотровните животни на светот (ВИДЕО)

На италијанскиот брег на Јадранското Море, во регионот Пулиа меѓу местата Пескара и Бари, пронајдена е т.н. португалска галија, која спаѓа во групата на најотровни морски животни.

Животното е со латинско име Physalia physalis, кое спаѓа во групата медузи. Живее на површината на водата и достигнува големина од 18 до 30 сантиметри. Убодот предизвикува силна болка, може да доведе со срцев удар и до смрт.

Научниците ги  опоменуваат сите што ќе го видат ова животно, да бегаат што подалеку. Проблемот е во тоа што изгледа атрактивно и луѓето ги привлекува со раскошните бои, особено децата. Пред неколку години во Италија е забележан и смртен случај на жена, која го допирала животното.

До сега ова животно било забележано долж шпанскиот брег и во Франција, а сега се појавува во источните води на Италија. Според научниците, за последните десет години, бројот на овие животни е десетпати зголемен.

Коронавирус