вторник, 13. април 2021. Вести денес: 160
home Живот и стил

Турција воведува такса за престој, еве за колку ќе поскапат аранжманите

Турција воведува такса за престој, еве за колку ќе поскапат аранжманите

Аранжманите за Турција претстојното лето ќе бидат поскапи за 20 до 30 евра по лице, бидејќи земјата од април воведува такса за престој за странски туристи.

Таксите ќе се наплаќаат на рецепција, а најскапата ќе биде за оние кои ќе престојуваат во хотели со пет ѕвездички. Тие ќе плаќаат околу 3 евра (18 лири) дневно по лице. Таксата за престој во хотелите со 4 ѕвезди ќе изнесува 2 евра (12 лири) дневно, во хотелите со 3* таксата ќе биде 1,5 евро и со 2* туристите ќе плаќаат помалку од евро.

Од оваа такса ќе бидат ослободени само децата до 12 години, а ќе почне да се наплаќа од туристите кои во Турција ќе отпатуваат од април.

Локалните власти се надеваат дека од наплатените такси ќе го збогатат буџетот за најмалку 400 милиони евра. Имено, минатата година хотелите со четири и пет ѕвезди реализирале 144 милиони ноќевања, а 80 милиони имало во хотелите со три ѕвезди.

Коронавирус