недела, 20. јуни 2021. Вести денес: 57
home Живот и стил

Три чудни симптоми кои можат да покажат дека сте го прележале коронавирусот

Три чудни симптоми кои можат да покажат дека сте го прележале коронавирусот

Медицинското списание „Лансет“ ги објави збирните резултати од студиите за последиците од коронавирусот, а во текстот се наведени и симптомите што ги чувствуваат луѓето кои биле излекувани од коронавирусот со недели, дури и неколку месеци откако биле излекувани.

„Лансет“ наведува вкупно девет симптоми кај испитаници кои имале умерена до тешка клиничка слика, а многу од нив биле хоспитализирани. Според студијата, три четвртини од нив имале барем еден од следниве симптоми дури шест месеци по акутната фаза на болеста.

Дури 26 проценти од испитаниците имале проблеми со спиењето, несоница или тешкотии при заспивање, што е сериозен проблем затоа што добриот и редовен сон е еден од клучните начини за опоравување на организмот, а овие долгорочни симптоми го попречуваат и забавуваат закрепнувањето. Понатаму, депресијата и вознемиреноста биле пријавени од 23 проценти од испитаниците.

– Ова се вообичаени последици од хронични болести, бидејќи едно лице има впечаток дека телото го изневерило, дека не може да предвиди што ќе се случи понатаму, ниту да го препознае сопствениот организам. Ова предизвикува вознемиреност, слаба концентрација, проблеми со спиењето, кошмари и грижи. Болеста честопати нè изолира од нашиот систем за поддршка, така што ние сами се справуваме со овие чувства. Анксиозноста во тешки форми може исто така да доведе до напади на паника, вели Теса Милер, автор на “Што не те убива”.

Девет проценти од испитаниците пријавиле болка во зглобовите, што е честа појава во воспалителните процеси во телото.

-Воспалението го напаѓа заедничкото ткиво, предизвикувајќи оток, задржување на течности, оштетување на мускулите и други проблеми, објасни ортопедскиот хирург д-р Кристофер Траверс.

Студијата исто така вклучува симптоми познати досега, како што се слабост на мускулите, брз замор, плитко дишење, губење на чувството за мирис и вкус, како и опаѓање на косата. Сепак, трите горенаведени симптоми се издвојуваа во текстот како особено интересни бидејќи досега не ги пријавуваа многу луѓе.

ЕУРО 2020

Македонија